Явор Атанасов

Явор Атанасов работи като софтуерен инженер в BBC и живее от години в Лондон. Преди година е провокиран да поеме пътя към най-дългото си самостоятелно велопътешествие от една шега със своя брат. Не съвсем на шега обаче Явор решава наистина да започне усилена подготовка и от 3 до 13 юни 2017 година да осъществи пътуване от 1300 км само с велосипед от Париж до Барселона. За да превърне пътуването си не само в лично физическо и житейско изпитание, но и в много по-вдъхновяваща идея, Явор избира да организира велопътешествие с благотворителна мисия за учителите по програма “Заедно в час”.

Голямата цел, която си поставя Явор е 3000 британски паунда. Създава специална група във фейсбук, посветена на пътуването и започва паралелно с физическата подготовка да провокира повече хора да се включат като подкрепят каузата му с дарение.

“Аз имах учител, който изцяло промени моя живот. Много деца нямат такива учители, а това е проблем, в чието решение си заслужава да инвестираме. Силно вярвам във целите, които Заедно в час са си поставили и бих искал да използвам своето пътешествие като канал, през който да се осигури подкрепа за работата на организацията”, споделя Явор.

За 10 дни през юни 2017 Явор измина разстоянието от 1347 км и “изкачи” 7214 м. На ден кара между 5 и 6 часа, като покрива дистанция от 125-140км., а в последния ден изминава рекордните 187 км за 9 часа. Сам, с едно колело. Това обаче не е най-голямото му постижение. За по-малко от месец, откакто стартира своята кампания и осъществява самото пътуване, той обединява повече от 420 души. Всички те съпреживяват всеки ден приключенията му и помагат да надскочи поставените си цели за благотворителната кампания с повече от £1000.

През юни 2017 Явор успява да направи още един страхотен жест към общността на “Заедно в час”, като се включва като виртуален гост и ролеви модел в класната стая на Светла Йорданова, учител по програмата в ПГ „Шандор Петьофи“. Явор разказва на учениците не само за своето велопътешествие, но и за професионалния си път и ключовата роля на образованието в него.

Допълнителна информация:

http://btvnovinite.bg/article/lifestyle/balgarin-patuva-s-kolelo-ot-parizh-do-barselona-s-blagotvoritelna-cel.html

https://www.facebook.com/groups/paris.barcelona.on.a.bike/