Клуб „Подай ръка!“

Клуб „Подай ръка!“ към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Гоце Делчев е учреден през април 2016г. Клубът подкрепя инициативата на TimeHeroes и РУО Благоевград за популяризиране на доброволчеството.

Клубът се състои от 28 ентусиасти – ученици и учители, които въодушевено и отговорно приемат идеята. Името и логото на клуба са определени на събрание от ученици-ентусиати. Представители от учителския колектив, които подпомагат дейността на учениците са Величка Чевгънова, Невена Гушкова, Дафина Стаменова и Мария Калинова.

Основните дейности на клуба до този момент са свързани с доброволчество и благотворителност. Събраните средства от благотворителните инициативи клубът дарява на нуждаещи се деца.

Участниците и ръководителите на клуба наричат своите привърженици и последователи герои, тъй като в днешния забързан свят те успешно популяризират човешките качества като доброта, честност, справедливост, а да бъдеш винаги добър е геройство.

Мотото на клуб „Подай ръка!“, което го води по пътя към добрините е „Да бъдем добри, да покажем, че имаме добри сърца!“.

Инициативи и мисии

Мисия „Моето сърце е съпричастно“ е първата благотворителна инициатива на клуб „Подай ръка!“. Мисията се проведе през юни 2016г. по повод Първи юни – Ден на детето. Учениците с подкрепата на своите учители направиха благотворителен базар за продажба на балони в двора на училището като цената за един балон беше един лев. Целта на инициативата беше всеки желаещ и вярващ в доброто да дари за нуждаещи се деца. Каузата беше приета добре от обществеността, беше подкрепена от много учители, ученици, родители, вярващи в доброто. Събраните средства в размер на 280лв. бяха дарени към фонда на Първо основно училище от проведения преди това благотворителен коледен базар, след което бяха дарени на нуждаещи се деца.

Мисия „Будители“ се проведе през октомври 2016г. В навечерието на празника на Народните будители  участниците в доброволческия клуб „Подай ръка“ се включиха в инициатива на международната организация TimeHeroes. Те посетиха ДДЛРГ „Иван Кюлев“ и Дом за възрастни хора в гр. Гоце Делчев, където изнесоха рецитал, възхваляващ и популяризиращ делото на българските народни будители и борци за свобода. Мисията беше приета с радост от децата и възрастните хора от домовете.

Мисия „Коледни вълшебства“ се проведе през декември 2016г. Завладяващата Коледна магия учениците пренесоха в Дневен център за деца и младежи с увреждания „Символ на любовта“, „Дом за стари хора“, гр. Гоце Делчев и първокласниците на Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Учениците изнесоха празничен концерт с много песни и стихотворения, създадоха нови приятелства и си обещаха това посещение да се превърне в традиция.

Празничният концерт завърши с размяна на подаръци. Клуб „Подай ръка“ подари на своите нови приятели ръчно изработени ангелчета, които да ги закрилят и пазят.

Мисия „Щастлива Баба Марта“ се проведе през април-март 2017г.

Клуб „Подай ръка!“ към Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се включи за пореден път в инициативата на TimeHeroes като дари ръчно изработени и готови мартеници в подкрепа на деца с проблеми в развитието.
Всеки желаещ имаше възможност да постави своята мартеничка в кутията, поставена на първия етаж в училището.

Доброволците от Клуб „Подай ръка!“ и Ученически съвет към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ активно се включиха в инициативата като създадоха работилница за изработване на мартеници. С вдъхновение, желание и добро настроение, водени от добротата и инициативността, доброволците създадоха неповторима творческа атмосфера. Резултатите бяха впечатляващи и оригинални, защото сърцата на учениците са винаги отворени за добри дела.

Събраните мартеници от кутията и работилницата бяха изпратени на адреса на Медицински център „Деца с проблеми в развитието“, гр. София, където бяха разпродадени на благотворителен базар. Набраните средства се дариха целево за терапевтични дейности, рехабилитация, занимания и грижи за деца от същия център.

Инициативата се подкрепи от голяма част от учениците, учителите и родителите в училището, които с голямо желание пускаха мартеници в поставената за целта кутия.

Мисия „Тебешир“ – април 2017г.

Доброволците от клуб „Подай ръка!“ към I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Гоце Делчев се включиха в поредната мисията на TimeHeroes. Те разпечатаха и разлепиха плакати, с които популяризираха конкурса за рисунка на Фондация „ТЕБЕШИР“ – „Моят учител е супергерой“ за всички ученици в училището. Идеята на конкурса е да провокира децата да се замислят какво означава да бъдеш учител и какви са качествата и уменията или иначе казано суперсилите на добрия учител.

Мисия „Моето сърце е съпричастно“ – май 2017г.

На 31.05.2017г. клуб „Подай ръка!“ към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ осъществи поредната благотворителна инициатива – базар за продажба на балони. Базарът се провежда за втора поредна година в навечерието на Международния ден на детето – Първи юни. Балонът е символ на радостта и щастието, а клуб „Подай ръка!“ се стреми към връщане надеждата и радостта в детските очи.
Обявената цена за един балон беше един лев, но почти всички балони се изкупиха доброволно от деца и родители на по-висока цена.

От инициативата са събрани 378лв. от клуба и 132лв. от 1“Г“ клас с ръководител Величка Чевгънова. Събраната сума от 510 лв. беше преведена по сметката на дете от ЦНСТ „Цветна дъга“, нуждаещо се от операция на очите.

ПРИЗИВ

Клуб „Подай ръка!“ е доброволчески клуб към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев. Клубът е учреден през април 2016 година. Включва двадесет и осем млади и ентусиазирани доброволци, които активно избраха своето име и лого. Клубът работи с въодушевление от идеята за доброволческа работа и мисии, свързани с добрината и човечността.

 Благодарности, усмивки и положителни емоции получава клуба при всяко сторено добро дело.

* * *

„Ние сме екип, който вярва в доброто. Стремим се към развитие на благотворителността, към привличаме на нови съмишленици. Нашата цел е да покажем, че българите сме хора с добри сърца, състрадателни и чрез добре организирана благотворителна дейност искаме да помагаме и можем да го направим. Как ви се струва това начинание? Ще отделим ли малко от времето си, за да помогнем на нуждаещите се? Ще подарим ли усмивка на хора, които имат нужда от подкрепа?

Ние вярваме, че доброто управлява света, а да се прави добро не е дълг, а привилегия! Добротата е необикновена, създава и живее в свят, в който вълшебствата се случват. А какви сме ние в този свят? Ние сме вълшебници, които вярват, че доброто ще спаси света, защото доброто създава доброта, а именно тя е ключът към всяко човешко същество. Ключ, който е вълшебен и умело успява да отключи всяка една усмивка, да сътвори друга такава, да ни докосне до лъчът на слънцето и щастието. 

Добротата е приятелството и любовта между хората. Тя е наш спътник и ние се стремим към нея, защото само тя има способността да преобразява грозното в красиво, тъжното в щастливо, тъмното в светло. Само тя има привилегията да дарява щастие, надежда и вяра, да връща усмивката и блясъка в очите. Това е нейната магия и вълшебство. Доброто живее в нашите сърца от клуб „Подай ръка!“, ние се раждаме с него, имаме смелостта да го покажем, да го подарим на другите, защото всички имат нужда от него, а ние сме добри вълшебници.

Ние вярваме, че добротата е вечна. Дали наистина е вечна? Наистина!? Вярваме, че тя е навсякъде около нас, дори в самите нас, без дори да подозираме. Важното е да съумеем да я открием и да вярваме, че я има.

Ако не сте сторили добро за някого или поне ви се е искало да го направите, направете го, подайте ръка, помогнете, дарете щастие… Защото добротата е вечна, а вълшебството й е нестихващо и непрестанно. Няма по-силна магия от магията на преживяната радост от сторената добрина и от греещата като слънце усмивка. Нека открехнем широко вратата и позволим на добротата да се настани трайно в нашите сърца, защото те са добри, а ние сме вълшебници и създаваме радост и усмивки.

Нека покажем, че имаме добри сърца!“

Клуб „Подай ръка!“

Вижте още:

Интервю>>