Калинка Русалова – старши учител в ОУ „В. Левски“, гр. Пловдив

Калинка Русалова преподава на ученици в начален етап /I – IV клас/ в  ОУ „В. Левски“, Пловдив. Работи с огромно желание вече 14 години и мисли, че с времето без да си поставя това за цел, е успяла да превърне професията си в хоби. С децата се чувства полезна, обичана и заредена с много позитивна енергия.

Сред проектите и дейностите на г-жа Калинка Русалова са:

Ръководител е на доброволчески екип в училище. За нея е важно не само учениците да бъдат подготвени за следващия ден, но и за живота, който ги очаква. Според нея децата ни ще бъдат по-успешни, по-обичани и удовлетворени, ако техните мисли и действия са породени от доброто. Иска да го откриват в дребните неща и да го предават нататък.  Заедно с доброволците са организирали инициатива „Дари усмивка“.  Чрез нея са подарени много усмихнати емотикони на хората, които са минавали покрай училището „и като че ли размахахме вълшебна пръчица в този ден – лицата на млади и стари грейнаха“, разказва г-жа Калинка Русалова.

Ръководител е и на танцова група „Писани мъниста“ по проект „Твоят час“. Обича народните танци и хора, играе в два танцови състава „Клементина“ и „Черпелии“. Участват в различни състезания и радват всички, които ги гледат. Интересува се от проекти, които ще подобрят базата на училището и ще направят престоя на учениците в него още по-комфортен. Участва в „Когато станем 100 000, ще засадим гора“ и така са спечелени  100 дръвчета за училището.

В момента работи върху 15 проекта с различни партньори от ЕС в eTwinning, които са отличени със Знак за качество. Очаква някои от проектите да донесат на училището национален, а защо не и европейски знак за качество.

Последният проект, в който учениците й се включват с огромно желание е „Аз обичам България“. Работила е в партньорство с над 30 колеги от различни училища в България. Учениците са споделяли интересни факти и събития, свързани с известни български личности, които са оставили траен отпечатък в българската история. Класът й избира да представи Левски. Заедно с учениците разработва проекти за делото на Апостола, рисуват и моменти от неговия живот. Останалите партньори са работили по същия начин и така в края на проекта резултатът е книга с видни българи, които трябва всеки да помни и носи в сърцето си. Тази книга обиколи всички 30 училища и детски градини.  Класът й има особен афинитет към всичко българско и родно. Заедно с г-жа Б. Митева през миналата година избират мисия на класа „От българско, по-българско“. Учениците са положили клетва за вярност и любов към България. Те са дали дума, че ще почитат родителите и учителите си, както и ще пазят доброто име на училището. Заедно с родителите организират тържество, където те са рецитирали едни от най-силните възрожденски стихотворения – „Новото гробище над Сливница“, „Опълченците на Шипка“, стихотворения за Левски, Ботев и други.

В следобедните „Занимания по интереси“ често играят хора и ръченица. С усмивка се хващат заедно родители, колеги и други ученици от училището. Така се ражда идеята за най-голямото хоро в училището, където над 400 души си подават ръце и играят български народни хора.

Г-жа Калинка Русалова участва в проекта From „Me“ to „We“, в който учениците си общуват като се стараят да „разчитат“ рисунки, зададени от партньорите. Добре разкодираното послание е трябвало да се превърне в действителна дейност, която да бъде заснета в клип или снимки.

Участва в грандиозния проект „Christmas card exchange project„. Наред с 48 души от различни държави – Великобритания, Полша, Турция, Италия, Гърция, Испания, Хърватска, Румъния, Малта, Финландия, Сърбия, г-жа Калинка Русалова е единствен представител от България. Целта на проекта е да се присъединят партньори от различни държави и всички участници да обединят усилия за празнуването на Коледа.

Г-жа Калинка Русалова участва и в  „Let’s travel around Europe“, където всеки представя забележително място от своята страна, а учениците й са единствени представители на страната.

„Easter Fun Card Exchange Project“ е проект във връзка с Великденския празник, за който учениците изработват, изпращат и получават много поздравителни картички. Учениците й споделят как се празнува Великден в тяхната страна, отправяли са поздрави, пожелания и са изпращали послания по пощата. Тук отново са единствени представители от България.

World Book Day Celebration е проект, свързан с насърчаване на учениците към четенето, за който е организиран празник на детската книга. Празникът е бил посветен на четенето, слушането на различните истории, създадени от деца и много весели емоции. Чрез този проект учениците са развили уменията си за творческо писане. Учениците са станали още по-смели в писането на приказки и забавни истории. Направили са си състезание по писане на весела история, а най-забавната и добре написана, е споделена в проекта.

Вижте интервю с г-жа Калинка Русалова ТУК>>