Емилиян Кадийски – Враца Софтуер Общество

Емилиян Кадийски е учител, социален предприемач и IT специалист. В момента преподава информатика и програмиране в Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ гр. Враца, където от миналата година успява да създаде специална паралелка “Програмиране”.

Още по време на втората година от участието си в програма “Заедно в час” той, заедно с Илиян Димов и Теодор Костадинов, създава “Враца Софтуер Общество”. Организацията предлага курсове по програмиране, чрез които Емилиян иска да запали за професията възможно най-много младежи от един от най-бедните градове в България и дългосрочно да създаде повече възможности за развитие в региона.  В момента вече 10 от възпитаниците на Vratsa Soft работят в IT компании, 8 от които във Враца.

През 2013 г. Емилиян стартира и учебната IT компания ПРО, в която, под ръководството на ментори от сферите на технологиите, маркетинга и дизайна, ученици създават свои софтуерни продукти. Вследствие на участието си в ПРО негови ученици създават start-up компанията Stresss, която получи финансиране от фонда за рискови инвестиции Eleven.

“Враца Софтуер” спечели през 2014 г. конкурса за социални предприемачи Reach for Changе. През 2016 г. организацията заема първо място в категория “Образование” за 2016 г. на наградите на Българската асоциация на информационните технологии и допълнително финансиране от Google RISE Awards. В края на 2016 година Емилиян беше номиниран от Министерство на образованието и науката за Глобалната учителска награда. В началото на 2017 намери място и в класацията “30 под 30” на сп. Forbes Европа. В българското издание на Forbes Емилиян влиза в класацията “30 под 30” още през 2014 година.

Допълнителна информация:

http://news.bnt.bg/bg/a/uchitel-ot-novo-pokolenie

http://focus-news.bg/opinion/2016/10/20/40396/emiliyan-kadiyski-smisleno-e-obrazovanieto-da-se-promeni-kontseptualno-izpolzvayki-tehnologiite.html

http://www.dnes.bg/obrazovanie/2016/10/31/uchiteliat-kadiiski-ucha-mladejite-che-da-greshat-ne-e-losho.320227

http://www.vratzadnes.com/page.php?n=19337331