Доц. д-р Елена Петкова, преподавател в университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас

Нашето предложение е за доц. д-р Елена Петкова, преподавател на студентите от педагогическите специалности.  Тя е ентусиазирана в работата си с тях и създава добри модели за благотворителност, в които се включват като партньори деца, ученици, родители и учители. Ето някои от инициативите на доц. Петкова:

Благотворителен търг на детски рисунки в полза на разрушеното от земетресението през август 1999 г. училище „Зия Гьокалп” Република Турция.

Като председател на училищното настоятелство на НБУ „М. Лъкатник” – Бургас съвместно с настоятелството на ОУ „А. Страшимиров” и БЧК г-жа Петкова инициира благотворителен търг в полза на училище „Зия Гьокалп”. На 17. 02. 2000 г.  са събрани над 2000 лв. в присъствието на посланика на Република Турция, г-жа Бейза Юнтуна, деца, родители и учители, общественици. След шест месеца дареното училище кани децата и инициаторите на едноседмично гостуване. Българската група е приета от кмета и областния управител и участва в парада по случай 29 октомври – националния празник на Република Турция. Българските деца са очаровани от вниманието и благодарността.  Групата се връща с писма до бургаския кмет, в които  ръководителите на община Ялова изразяват желание за сътрудничество. Днес Ялова е побратимен град  на Бургас. Пътеката е прокарана чрез акта на дарителство от децата и  сърцати  родители и педагози.

Прилагаме копия от документи и снимки. Също линк към номинацията на НМД «Златна ябълка», където студентката Гергана Раева описва инициативата

http://ladyzone.bg/article/za-doma/semeistvo/horata-koito-otapkvat-pateki.html

Благотворителна студентска инициатива за Защитено жилище за младежи с умствени разстройства  в ж.с. „Меден рудник”  декември 2011.

Защитеното жилище е базова институция за четвъртокурсниците от специалност Социална педагогика. В рамките на своята практика те избират да проведат благотворителен базар с коледни картички  във факултета. Привличат като партньори две  детски градини и училище, които са съседи на Защитеното жилище. Картичките са изработени от родителите и децата и дарени на студентите. Студентите продават картичките и връчват сумата на управителя на общинското защитено жилище Мирослав Рахнев. Младежите от жилището благодарят и решават, че ще използват средствата за еднодневна екскурзия. М. Рахнев  информира Община Бургас за инициативата, в резултат от което детските градини „Делфин” и „Морска Звезда” и ОУ „Н. Геров” получават благодарност и подаръци от  кмета Димитър Николов.  Младежите от защитеното жилище гостуват на детските градини на техните пролетни тържества

Подкрепа от студентски групи за традиционната коледна благотворителна инициатива на ПГТ (Професионалната гимназия по туризъм) „Асен Златаров” – Бургас „Ученици за съученици”

От 2011 г. учителите от ПГТ организират подкрепа на деца, чиито семейства са в затруднено материално положение. Учители и ученици изработват коледни сладкиши и ги продават. Студентите оказват помощ на учениците-благотворители като им предават опит в логистиката и организацията на благотворителното събитие през 2012  и 2015  година.  Прилагаме  информация от сайта на университета

https://www.btu.bg/index.php/bg/newsm/news2015/7-bulgarian-bg/411-info-17122015-bg

Благотворителността се измерва и с ресурса време. Доц. Петкова насърчава студентите да участват в организирани четения с уязвими социални групи: Участие в инициативата на БНТ „Малкото-голямо четене” 2012 г. с деца от социален дом „Ронкали” и в Европейска нощ на културата на Община Бургас съвместно с хора с увреждания

Студентите участват в рамките на своята еднодневна практика или в рамките на обучението по дисциплина  „Методика на възпитателната работа”.

Насърчава студентите да описват и популяризират благотворителността  и добрия опит в образованието. В конкурс на НМД „Златна ябълка”  студентката Петя Стойкова разказва за благотворителност в полза на болна учителка в бургаската детска градина „Изгрев” и заключава: „Но точно тези учителки, в тази детска градина, са научили своите възпитаници и на нещо много стойностно и много ценно. Научили са децата на благотворителност. Тя се учи както се научава азбуката. Малките деца разбират всичко и лесно учат. Страхотно е, че техните учителки им преподават и този урок.”

http://ladyzone.bg/article/za-doma/semeistvo/i-taka-nauchiha-decata-na-dobri-dela.html

По предложение на доц. Петкова в учебния план на специалност „Социална педагогика” е включена избираема  дисциплина „Каузи и доброволчество”.

„Способността да дарява е присъща на човека. Как  започвайки от детството да се развие този човешки потенциал до качеството щедрост и до умение  да се обединяват хората – на това трябва да учим педагозите. Това е актуална възпитателна кауза във времето на ценностна криза” – ето житейското и професионално кредо на доц. Елена Петкова, поради което я номинираме за участник в категория БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ.

Номинирали: 

Иван Карагьозов, председател на НПО „Ментал-лига”, бивш студент

Мирослав Рахнев, директор на Защитено жилище за младежи с умствени   разстройства до 2014 г.,  бивш студент

Станка Узова, директор на ПГТ до 20015 г.

Елена Миланова , директор на ОДЗ „Морска звезда” до м. юни 2017 г.

Станимир Миланов, ресурсен учител, бивш студент