Димитрина Тодорова – старши учител по информатика и ИТ в ПГПАЕ “Гео Милев“, Бургас

Димитрина Атанасова Тодорова – старши учител по информатика и информационни технологии в ПГПАЕ “Гео Милев“ e учител, постигнал високи резултати в професионалната си дейност и има реален принос в развитието на българското образование и в частност за развитието на образованието в Бургас.

Димитрина Тодорова е учител, който работи с изявени и даровити деца и ученици и е стожер в творческата и иновативна работа в образованието в областта на информационните технологии.

Димитрина Тодорова е учител с 23 годишен педагогически стаж, преминал в ОУ“Антон Страшимиров“, Дебелт (от 1.9.1993 до 16.9.1994), Техникум по икономика, Бургас (от 16.9.1994 до 14.11.2005) и ПГПАЕ“Гео Милев“ от 14.11.2005 до настоящия момент.

Димитрина Тодорова притежава Първа ПКС.

Непрекъснато участва в допълнителни квалификационни форми, част от тях са:

1.средносрочен – от 18 до 60 учебни часа
2.краткосрочен – до 18 учебни часа
3.средносрочен – от 18 до 60 учебни часа
4.дългосрочен – над 60 учебни часа
1.Софийски университет „Св. Климент Охридски“
2.Софийски университет „Св. Климент Охридски“
3.друга квалификационна институция…
4.друга квалификационна институция…
1.Visual Bassic HTML 2002
2.Курс на МОН за старши инструктор на ръководител КК
3.„Обучение на педагогически специалисти за формиране на знания, умения и компетентности за оценяването на учениците“
4.Споделяне на добри практики в областта на ИТ

Сертифициран експерт по всички продукти от Microsoft Office.

Димитрина Тодорова е с доказан принос в разработването и прилагането на иновационни методи в администрирането и в образователната дейност на институцията с използване на информационните технологии

За 23-те години учителски стаж, които има в образователната система, Димитрина Тодорова се е стремила да търси и разработва проекти, които да предизвикват младите хода да се интересувт от технологиите, независимо какви са техните планове за кариера.

През 2012 година благодарение на проектната дейност на Димитрина Тодорова, свързана с прилагането на технологии в часовете по различни предмети  ПГПАЕ“Гео Милев“, Бургас е PATHFINDER SCHOOL в Microsoft Partners in Learning.

Microsoft Partners in Learning е глобална програма, фокусирана върху подобряване на преподаването и ученето чрез ефективното използване на технологиите в класната стая. През цялата година, Partners in Learning е домакин на серия от професионални изяви и конкурси за учители и училищни ръководители, които срещат партньорите в обучението на Глобални форуми. На форума от 7-10 ноември 2011 г. във Вашингтон, окръг Колумбия нашата гимназия беше представена от Димитрина Тодорова – старши учител по ИТ. На форума от 28 ноември до 1 декември 2012 г. в Прага нашата гимназия беше представена от Димитрина Тодорова – старши учител по ИТ и Милена Андонова – директор. В резултат на съвместната работа с нашето менторско училище от Москава учениците усъвършенстваха езиковите и дигиталните си умения на сайта Art & TECH.

Събитията обединяват стотици от най-иновативните световни педагози от повече от 75 страни и са предназначени за:

  • Сътрудничество между преподавателите и училищните ръководители, за да се насърчат иновативните програми
  • Празник на творчеството и иновациите в образованието
  • Създаване на силна световна общност от новатори в класната стая на училищно ниво

Един от елементите на Партньори в обучение на Глобалния форум е отличаване на преподаватели. През годината, учители представят проекти чрез “виртуална разходка в класната стая”, която обяснява как те използват технологиите в преподаването и как тя влияе на обучаемите. Победителите от тези събития имат право да участват в Глобалния форум. В допълнение, учителите могат да използват мрежа като глобална общност и да получат професионална подкрепа за развитие.

Microsoft Partners in Learning е глобална програма, фокусирана върху подобряване на преподаването и ученето чрез ефективното използване на технологиите в класната стая.

Образователната програма на Microsoft – Microsoft Partner in learning обяви най-добрите и изявили се преподаватели и образователни специалисти от целия свят, които бяха на среща през март 2014 г. в Барселона на Глобалния форум на инициативата.

Учителите-експерти тази година бяха избрани измежду 22 000 педагози от 158 страни в света.

250 училища от 75 страни пък работиха усилено, за да могат да бъдат наречени менторски.

На това издание на Глобалния форум „Партньори в познанието“ България беше представена от Димитрина Тодорова от ПГПАЕ „Гео Милев“, Бургас.

Учителите по информатика и информационни технологии Димитрина Тодорова от ПГПАЕ „Гео Милев“, гр. Бурас и Ангел Ангелов от СОУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен и бяха избрани от Microsoft като Microsoft Innovative Educator Expert (MIE Expert – иновативен учител) за 2015 г. Те бяха номинирани заради постиженията им в използването на технологиите, чрез които да помогнат на учениците да учат и да постигнат повече.

Всяка година Microsoft избира експерти по информационни технологии, които да бъдат част от една изключителна глобална общност, която проправя пътя за техните ученици и възпитаници, да споделят идеи, да опитват нови подходи и да се учат един от друг. Тази година Microsoft избра 800 лидери в иновативното обучение от над 100 държави по света, които познават технологиите и желаят да разширят своя обхват и своята дейност. Те обмениха опит на среща през месец май 2015, която се проведе в централата на Microsоft в град Сиатъл, щата Вашингтон.

Според Антъни Салсито, вицепрезидент на Worldwide в сферата на образованието, Microsoft Corp. „Експертите са вдъхновяващ пример за това как хората използват технологиите, за да се увеличи производителността на учениците и да се развият необходими за работното им място умения. С новаторското използване на мобилни и информационни технологии тези преподаватели трансформират учебната среда и доставят по-персонализирано обучение на учениците и студентите, като им позволяват да направят повече и да постигнат повече“.

Експертите работят в тясно сътрудничество с Microsoft, за да въведат иновациите в областта на образованието, да изградят капацитет за използване на технологиите за подобряване на обучението на учениците и студентите. Срещата дава възможност да споделят своя опит в това как технологията подобрява преподаването и ученето. В допълнение, те наставляват други учители и им помагат да се обучават в образователните технологии и продукти на Microsoft и неговите инструменти.

През периода 2013-2016 година Димитрина Тодорова е подготвила над 150 ученици от гимназията и помогнала за подготовката на още толкова от други училища в Бургас и страната, които успешно са защитили сертификати за владеене на продукти от офис пакета на Microsoft.

В ПГПАЕ“Гео Милев“ все повече учители използват технологиите за да осъвременяват методиката на преподаване, както и да разширяват уменията на учениците при изучаване на учебни дисциплини чрез технологии.

От 10 години в ПГПАЕ“Гео Милев“ функционира електронно училище на Moodle, което е създадено и се поддържа от Димитрина Тодорова. То съдържа учебни материали и  не само по информатика и информационни технологии, но и по английски език, математика, немски език, физика, биология, география, философия и други. Там се генерират тестове за проверка на знанията и уменията на учениците, както в учебните часова, така и за самостоятелна работа вкъщи.

Отделно са създадени няколко блога/сайта, които се администрират от Димитрина Тодорова съвместно с учители по съответните дисциплини и библиотекаря.

Димитрина Тодорова последователно и целенасочено работи с учениците освен в редовните часове и в извънкласни и извънучилищни форми

Благодарение на Димитрина Тодорова в ПГПАЕ“Гео Милев“ от седем години се работи по учебни програми на Microsoft и от 3 години гимназията е изпитен център на Certiport, създаден с помощтта на Община Бургас. В него до сега са се сертифицирали над 150 от нашите ученици. Някои от тях на експертно ниво. От три години гимназията изпраща ученици, които са се класирали за световните финали и са участници в световно състезание по информационни технологии – Microsoft Office Specialist World Championship.

В това състезание участват ученици и студенти от 13 до 22 години, които са постигнали най-високи резултати на сертификационни изпити в своите държави. Във финалните кръгове за България  участват ученици от цялата страна. Те се състезават в 6 категории по направления Office 2010 и 2013 – Word, Excel и Power Point.

Всяка година Microsoft Office Specialist World Championship се провежда в различен град. Учениците на Димитрина Тодорова, участвали през трите години:

2014 – Anaheim, California, USA – Тедора Денева, Георги Бошев

2015 – Dallas, Texas USA – Елена Маринова, Даниела Павлова, Георги Бошев, Илия-Пресиян Георгиев

2016 – Orlano, Florida USA – Даниела Павлова, Георги Бошев, Поля Янева, Кристиян Тодоров.

Димитрина Тодорова е учител на Георги Бошев, първият български световен ИТ шампион, донесъл златен медал от световното състезание за офис специалисти в Орландо, САЩ. Даниела Павлова е първата шестица на това състезание.

Димитрина Тодорова е учител, който подкрепя развитието на учениците не само в технологичната област, тя, в сътрудничество с други учители, отговаря за организацията на два национални конкурса, които се провеждат ежегодно:

Седем поредни издания на НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА РИСУНКА, КОЛАЖ И ФОТОГРАФИЯ “Виртуална пролет”, всяка година с различна тема (http://arts.gpaeburgas.org/)

Пет поредни издания на Националния поетичен конкурс „Непознати улици“, носещ името на най-популярната песен на Мери Бойс Бенд, чийто вокалист Мария Мутафчиева е съорганизатор на конкурса.(http://gpaeburgas.org/MARY/)

През годините е организирала множество училищни и междуучилищни състезания и събития, посветени на информационните технологии.

Димитрина Тодорова е координатор на седмицата на отворените врати в ПГПАЕ“Гео Милев“, която се провежда с цел представяне на постиженията на учениците в извънкласните форми.

На тържествената сесия на Общинския съвет изявени бургазлии, допринесли за развитието и просперитета на града, бяха удостоени с почетни звания и награди.

Трима бургазлии бяха отличени с медал „Достойна служба“. Сред тях е старши учителят Димитрина Тодорова от ПГПАЕ „Гео Милев“.