Диана Велчева – ЧСУ „Мечтатели”

Диана Велчева преподава английски език на 1-4 клас в ЧСУ„Мечтатели”, Варна. Методите, който използва са иновативни, интердисциплинарни, интерактивни и проектно-базирани. Чрез тези забавни и интересни подходи, децата учат езика неусетно и с удоволствие, разширяват кръгозора си, обогатяват културата си и още в начален етап са на много високо ниво, а стандартните учебни часове са сведени до минимум.

Тя има много различни варианти на часове, а първият проект, който представя е разработен едва с 4 клас и е базиран на написан от нея сценарий, адаптиран за деца, авторска режисура и хореография на комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ”.

Проектът „Сън в лятна нощ”  бе разработен с цел увличане на децата в света на сценичното изкуство, изучаване на етикет и обноски в миналото и сега, изучаване на старо- и новоанглийски и проследяване еволюцията на езика, изучаване на епохата, танците, мистичните вярвания и дори Древна Гърция. Чрез етика, естетика, изява, творчество и актьорско майсторство, много учебни дисциплини, английски език и много положителни емоции, учениците поставиха пиесата в Куклен театър-Варна (вижте видео>>).

Нейната авторската адаптация за деца „Сън в лятна нощ“, спечели второ място на деветия международен фестивал за сценично изкуство на английски език в Балчик – „Светът в детските длани“, където организаторите и международното жури награди нея, училището, децата и екипа с купа, медали, отличия и грамоти. Едната от наградите й е грамота за отлична работа, големи постижения, безусловна способност да вдъхновява и окуражава учениците да дават най-доброто от себе си.

Друга иновативна насока, която въвежда Диана Велчева, е нейна авторска адаптация на български народни песни на английски език. Чрез необятния български фолклор и традиции, децата се запознават както и с конкретната народна песен, вълненията на българския народ в дадения исторически период, звученето на песента в оригинал, така и с интерпретацията й на английски език, което е нов, креативен начин за учене и изява:изкуство и чужд език – ръка за ръка. Песента „Хубава си, моя горо”, адаптирана от нея на английски език, пожъна невероятен успех и интерес в Youtube, където бе публикувана от  Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Децата от 4 клас представиха проекта “My forest” пред г-н Питър Холи-гост-лектор от Универитета Кеймбридж във Великобритания, гостувал на ЧСУ „Мечтатели” на 14.02.2017 г.
Вижте видео ТУК!

Ето с какво настроение и положителен заряд протича един стандартен час по английски език в ЧСУ „Мечтатели” (видео)>>

Проектът за вулканите и изпепеления град Помпей, бе проведен в серия от часове и включваше изработка на вулкан по идея на децата и учителя /материалите варират от хартия до сода и кола/, търсене на информация в интернет за вулканите и презентация на проектите на английски език в училищния двор и класната стая.

Проекти от най-разнородна тематика, континенти, градове и страни по света, пътешествия с въображаема машина на времето, игри, забавления, танци, музика, сценично изкуство  и любов – това е кратката визитка на иновативния английски език в часовете на Диана Велчева.