Богомил Балкански

Богомил Балкански е вицепрезидент в Google и има изключително богат бизнес и предприемачески опит в едни от най-големите технологични компании и проекти в Силициевата долина на САЩ. Макар да живее от години в САЩ Участва активно и в българската старт-ъп екосистема, като е финансирал местни фирми като бизнес ангел и ментор. Непрекъснато насърчава и подкрепя по различен начин родни проекти в сферата на предприемачеството, но и сферата на образованието.

През 2017 година се включва в дискусия за социалната мобилност заедно с Евгения Пеева от “Заедно в час”.  В нея те очертаха важността на образованието за развитието не само на всеки индивидуално, но и на обществото, в което бихме искали да живеем.

След събитието организира и изключителен голям благороден жест като организира кампания за удвояване на всички индивидуални дарения към организацията в рамките на три месеца, в която се включват повече от 150 дарители.

Няколко седмици по-късно и преди края на учебната година Богомил Балкански с ентусиазъм влезе и директно в ролята на ролеви модел за учениците в СУ „Васил Левски“ в гр. Гълъбово, обл. Стара Загора. Той им им гостува виртуално в часа по английски с г-жа Яница Господинова, участник в програма Заедно в час. Въпреки голямата часова разлика, натоварения си график и влошената интернет връзка, той успя да сподели своя личен път с учениците, който също започва от Стара Загора и го довежда до ключова мениджърска позиция в една от най-големите технологични компании в света. Богомил Балкански отговори на въпросите на учениците и им разказа за научените уроци и трудностите по пътя към успешната си реализация. За да няма бъдещи “сривове в комуникацията” той обеща на учениците да ги посети и на живо още при следващото си връщане в България. За тези деца срещата с г-н Балкански беше много повече от виртуална среща с успешен българин. Тя е преди всичко вдъхновение да мечтаят още по-смело, да работят по-усърдно и да вярват в себе си, че могат един да бъдат на негово място и сами да помагат на други деца да имат достъп до повече възможности.

Допълнителна информация:

http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2016/04/01/2734919_chovekut_s_opit/

http://www.capital.bg/biznes/management/2017/05/05/2965616_zashto_imigrantite_sa_dobri_tehnologichni_predpriemachi/

https://zaednovchas.bg/bbalkansky-thank-you/